Druhy čajů

Spouta lidí si myslím, že čaje existují pouze černé a zelené, opak je ovšem pravdou. Ty nejznámnější druhy čajů Vám přinášíme v kostce.

Bílé čaje

Tento specifický čaj se vyrábí výhradně z malých lístků. Lístky neprochází žádným dalším stupněm zpracování, ani oxidací, rovnou se usuší. Chybějící oxidace je důvod, proč tento čaj nemá téměř žádné zbarvení. Na jeho chuť však mnozí nedají dopustit.

Zelené čaje

Čajovým lístkům je ihned po sběru zamezena oxidace za pomocí tepla. Díky zamezení oxidaci tento čaj téměř neobsahuje kofein. Další zpracování se už liší podle lokalit a jejich zvyklostí. Zelený čaj, jak ho známe my je založen na čínské metodě zpracování, kdy se praží nad ohněm, který mu dodává charakteristické aroma a umocňuje chuť čaje. Například v Japonsku se vyrábí tzv. Sencha zelený čaj, který je zpracován pomocí horké vodní páry.

Černé čaje

Jedná se o naprostý opak zpracování zelených a bílých čajů. Oproti nim je po sběru proces oxidace podporován a nechává se dozrát až do konce oxidační fáze. Díky tomu dostává čaj výrazné aroma, barvu a také vzniká přírodní kofein. Černé čaje jsou velmi oblíbené především v západním světě. V pěstebních oblastech Číny a Indie se nejčastěji konzumuje čaj zelený.

Oolong

Na půl cesty mezi zeleným a černým čajem vzniká čaj Oolong. Oxidace zde probíhá pouze částečně, respektive uprostřed oxidační fáze se oxidace přeruší teplem. Jsou lidé, kteří nedají na tento čaj dopustit.

Pu-erh čaj

Jedná se o typ černé čaje, který se vyznačuje daleko větší intenzitou jak chuti, tak také barvy a aroma. Čajové lístky se sbírají pouze brzy ráno a ihned probíhá zpracování tzv. pomalou oxidací za působení bakterií. Další fáze spočívá v jakémsi upražení čajových lístků na rozpálené pánvi, přičemž správná teplota pánve a doba takového pražení ovlivňuje chuť čaje. Každý Pu-erh čaj v tomto kroku zpracováván trochu odlišně v závislosti na daných tradicích. Posledním krokem ve zpracování tohoto čaje je několikahodinové sušení na přímém slunci.

Čaj Rooibos

Rooibos je jihoafrická bylina, která roste do výšky zhruba půl metru a je pěstována na celých polích, podobně jako obilí. Jedná se o skvělý antioxidant s celou škálou stopových prvků a vitamínů prospěšných pro organismus. Nejedná se o čaj v pravém slova smyslu. Čaj Rooibos pro nás má zcela nezvyklou chuť, někomu připomíná zázvor, jinému zase něco mezi zeleným čajem a paprikou.

Yerba maté

Tento čaj je obrovskou doménou jižní Ameriky. Především v Argentině lze na benzinových pumpách a některých společenských místech nalézt, kde si lze tento čaj načepovat do hrnku, často bezplatně. Čaj je připravovaný z lístků stromu Cesmína paraguayská.

 

Copyright 2014 - 2017 © Dárkové čaje