Příprava čaje

Příprava čaje je obecně pojem, který představuje přeměnu čajových lístků na lahodný nápoj zvaný čaj.

Předem je třeba zmínit, že neexistuje zcela univerzální návod na přípravu čaje. Je to z důvodu jak různých druhů čaje, tak také různé oblasti sběru čajových lístků, které mají svými přírodními podmínkami vliv na kvalitu čaje.

 

Kvalita vody

Pro nejlepší chuť čaje se doporučuje přírodní pramenitá voda, pokud není k dispozici tak nevadí, protože u nás máme velmi kvalitní kohoutkovou vodu. Ideální je pokud voda není příliš "tvrdá", jelikož taková voda zkresluje chuť čaje. Dále se nedoporučuje zalívat čaj vodou minerální, dešťovou, či dokonce destilovanou. Čaj by se měl správě zalít vařící vodou, která je tepelně upravena vůbec poprvé, pro lepší vylouhování čaje je lepší lít vodu přímo na čajový sáček/čajové lístky.

 

Teplota vody

Ta by se měla lišit podle druhu čaje. Zatímco černý čaj je skoro nutné zalít vroucí vodou, na zelený čaj platí doporučení při teplotě lehce přes 80°C, jinak řečeno - po uvaření nechat vodu ještě pár minut v konvici.

 

Množství čaje

Ideální množství čaje na jeden šálek o objemu 2-3 dcl vody je jedna svrchovaná lžička sypaného čaje, což představuje přesný ekvivalent čajového sáčku, který obvykle obsahuje 1,5 - 2 gramy čaje.

 

Co ovlivňuje chuť čaje

Velká část lidí si do čaje vymačkává citron, přičemž dělají 2 velké chyby. První je, že citron vymáčknou do vroucí vody, čímž zlikvidují všechny zdravé látky a přemění tak citronovu šťávu na obyčejné dochucovadlo. Zadruhé do čaje přidávají velké množství citronové šťávy, čímž ale téměř vymažou chuť čaje. 

Stejně tak má na chuť čaje významnou chuť množství přidaného cukru. Chuť čaje také samozřejmě maže přidání sirupu, který obsahuje kromě umělých sladidel, také značné množství konzervantů a umělých aromat.

Copyright 2014 - 2017 © Dárkové čaje